Nieuws

De digitale meter... een woordje uitleg

De digitale meter, hoe zit dat nu precies?

De digitale stroommeter zit er al een tijdje aan te komen. Weinig mensen die ervoor staan te springen maar toch, vanaf 1 juli 2019 werden de eerste slimme meters geïnstalleerd. We zetten even op een rijtje wat een digitale meter inhoudt.

 

Wat doet zo’n digitale meter?

Met een digitale of ‘slimme’ meter kan de meterstand automatisch doorgestuurd worden naar de netbeheerder. Handmatig meterstanden doorgeven zal dan niet meer nodig zijn. Bovendien beschikt een digitale meter over de mogelijkheid om te communiceren met slimme huishoudtoestellen of apps. Zo krijg je als gebruiker meer inzicht in jouw elektriciteitsverbruik.

 

Wie krijgt er een digitale meter?

De uitrol van de digitale meter heeft serieus wat vertraging opgelopen maar is ondertussen van start gegaan. Allereerst zullen de nieuwe meters geïnstalleerd worden bij nieuwe woningen, verbouwers en klanten met een budgetmeter. Eigenaars van zonnepanelen worden niet meer bij deze eerste groep geviseerd. Zij kunnen gebruik maken van een overgangsregeling.

 

Wie gaat dat betalen?

Sta je te springen om een digitale meter in huis te halen, dan kan je die zelf aanvragen. In dat geval ga je wel zelf moeten betalen voor de aankoop, plaatsing en indienstelling van de meter. Bij een nieuwbouw of een grondige renovatie moet je enkel de plaatsing en indienststelling betalen.

Bij nieuwe en bestaande zonnepaneleneigenaars en bij klanten met een budgetmeter zal de plaatsing van de nieuwe meter via de distributienettarieven verrekend worden. De kost van de aankoop betaalt de netbeheerder.

Hoe je het ook draait of keert, we zullen op termijn allemaal overstappen naar de nieuwe generatie elektriciteitsmeter. Volgens de berekeningen van de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) is deze overstap een goede zaak voor de volledige maatschappij. De impact voor de eindgebruiker verschilt van klant tot klant.